Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Contractul cu clientul

Contractul cu călătorul
Contract de comercializare a pachetelor de servicii turistice
Nr. ................. din data de ………….




I. Părțile contractante:

În cazul în care contractul cu turistul se încheie direct între turoperator/organizator şi turist sau direct între revânzător şi turist se vor completa următoarele: 

I.1.a. Societatea OPRA COMPANY SRL , cu sediul social în Suceava, str. Aleea Jupiter, nr.1, bl.121, sc.A, ap.9, et.2, cod poștal 720257,  cod unic de inregistrare 48559032, J33/1319/2023, cont bancar RON: RO02 INGB 0000 9999 1418 8968, EUR: RO77 INGB 0000 9999 1418 8976, deschis la ING BANK, pentru Agenția de Turism OPRA TRAVEL, cu activitate exclusiv ONLINE, titulară a Licenței de turism cu  numărul 2867/19.09.2023, număr de telefon de urgență: 0740 111 581, reprezentată prin Oana Mihaela Podariu, în calitate de administrator și director agenție turism, denumită în continuare Agenția de Turism Intermediară (ATI)/ MANDATARĂ

În cazul în care contractul cu turistul se încheie între revânzător şi turist în numele şi pe seama turoperatorului/organizatorului, în baza unui contract de agenţie (mandat cu reprezentare) semnat între turoperator şi revânzător, se vor completa următoarele:   

I.1.b. Societatea [...], cu sediul în [...], str. [...] nr. [...], număr de înregistrare la registrul comerţului [...], cod de înregistrare fiscală [...], cont bancar [...], deschis la [...], titulară a Licenţei de turism nr. [...], pentru Agenţia [denumirea înscrisă pe licenţă], reprezentată prin [...], în calitate de organizator, denumită în continuare Agenţia, prin mandatar,  S.C. OPRA COMPANY S.R.L., cu sediul social în Suceava, str. Aleea Jupiter, nr.1, bl.121, sc.A, ap.9, et.2, cod poștal 720257,  cod unic de inregistrare 48559032, J33/1319/2023, cont bancar RON: RO02 INGB 0000 9999 1418 8968, EUR: RO77 INGB 0000 9999 1418 8976, deschis la ING BANK, pentru Agenția de Turism OPRA TRAVEL, cu activitate exclusiv ONLINE, titulară a Licenței de turism cu  numărul 2867/19.09.2023, număr de telefon de urgență: 0740 111 581, reprezentată prin Oana Mihaela Podariu, în calitate de administrator și director agenție turism, în baza contractului de agenție (mandat de reprezentare) nr. ...................... din data de.........................., valabil până la data de .................................... ,  denumită în continuare Agenția de Turism Intermediară (ATI)/ MANDATARĂ,
și

I.2. Turistul/reprezentantul turistului, dl/dna.........................……………………………….,  cu domiciliul în …………………………………………............................................................
........................................................., identificat/ă cu cartea de identitate seria....., nr. ..............., CNP .............................................................................., telefon ................................................., e-mail ......................................................................................................, denumit în continuare Turist/Călător, au convenit la încheierea prezentului contract.

II. Obiectul contractului:
II.1. Obiectul contractului îl constituie vânzarea de către Agenția organizatoare prin Agenția intermediară, care acționează în numele și pe seama Organizatorului a pachetului de servicii de călătorie sau a serviciilor de călătorie asociate, înscris în bonul de comandă, voucher, bilet de odihnă, tratament, bilet de excursie sau alt înscris anexat prezentului contract şi eliberarea documentelor de plată şi călătorie.
II.2. Caracteristicile pachetului de servicii de călătorie sunt prezentate în ofertă iar aceasta este parte integrantă a acestui contract.
II.3. Rezumatul contractului
SERVICII: 
TARIF TOTAL:     EURO/LEI
STATUS rezervare: 
AVANS: 
OP: ..........
REST DE PLATA: ..........
DATA SCADENTA A PACHETULUI: .
NUME TURIȘTI: 

III. Condiții Generale
III.1. Contractul se încheie, după caz, în oricare din următoarele situaţii:
1. În momentul semnării lui de către turist sau prin acceptarea condiţiilor contractuale de servicii turistice, inclusiv în cazul celor achiziţionate la distanţă prin mijloace electronice;
2. În momentul în care turistul primeşte confirmarea scrisă a rezervării de la Agenţie, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data întocmirii bonului de comandă. Este responsabilitatea agenţiei de turism de a informa turistul prin orice mijloace convenite în scris cu acesta (telefon, mail, fax etc.) dacă rezervarea pe care a solicitat-o s-a confirmat. Pentru procesarea unei rezervări de servicii, Agenţia poate solicita un avans de până la  50 % din preţul pachetului sau plata integrală a contravalorii pachetului, în funcţie de data la care turistul solicită încheierea contractului.
3. în momentul eliberării documentelor de călătorie (voucher, bilet de odihnă şi/sau tratament, bilet de excursie etc.), inclusiv în format electronic, în cazul în care pachetele de servicii turistice fac parte din oferta standard a agenţiei de turism sau există deja confirmarea de rezervare din partea altor prestatori.
4. în cazul în care conţinutul bonului de comandă nu diferă de conţinutul confirmării călătoriei turistice şi confirmarea s-a efectuat în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul care decide să renunţe la călătoria turistică datorează Agenţiei penalităţi conform cap. VI.
5. în cazul în care conţinutul bonului de comandă diferă de conţinutul confirmării călătoriei turistice primite în scris de la Agenţie sau dacă această confirmare nu s-a făcut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul poate considera că voiajul nu a fost rezervat şi are dreptul la rambursarea imediată a tuturor sumelor deja plătite;
III.2. În cazul în care prezentul contract este pus integral la dispoziţia turistului sub formă de catalog, pliant, alte înscrisuri, site-ul Agenţiei intermediare sau alte mijloace de comunicare electronică (e- mail, fax etc.), obligaţia de informare a turistului este considerată îndeplinită prin înscrierea acestei informaţii în oricare dintre documentele de călătorie sau documentele fiscale furnizate de Agenţie, nefiind necesară încheierea în formă scrisă a contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice, respectiv dacă prezentul contract prezentat turistului în modalităţile prevăzute mai sus conţine clauzele prevăzute la art. 12 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, republicată.
III.3. Informațiile și fotografiile prezentate în cataloagele, ofertele speciale, site-urile, materialele publicitare prezintă și ilustrează stilul hotelului, caracteristicile generale ale camerelor, imaginile fiind orientative și cu caracter informativ. Camera primită de călător poate să nu corespundă în toate cazurile cu fotografia din cataloage, oferte speciale, siteuri, materiale publicitare.
III.4. Contractul încetează de drept odată cu finalizarea prestării efective a pachetului de servicii turistice înscris în documentele de călătorie.
III.5. Informațiile privind statele pe teritoriul cărora, la data încheierii prezentului contract, este decretată stare de urgență ori când Ministerul Afacerilor Externe din Romania a formulat alerte de călătorie, sub formă de avertismente sau atenționări, sunt publice și pot fi consultate accesând http://www.mae.ro/travel-alerts. Prin urmare, Turistul înțelege să contracteze serviciile ce fac obiectul prezentului contract fiind informat asupra acestor avertizări, atenționări sau alerte.

IV. Prețul contractului și modalitățile de plată:
IV.1. Prețul total al pachetului de servicii de călătorie descris mai sus este de ...........................EURO/RON și se compune din costul serviciilor de călătorie efective, comisionul Agenţiei şi TVA, cu excepția costurilor care nu pot fi calculate în mod rezonabil anterior încheierii contractului. Astfel de costuri suplimentare pot fi, spre exemplu, penalități de încetare, care urmează să fie stabilite atunci când este cazul, pe baza prevederilor din cuprinsul prezentului contract, a anexelor aferente și a legislației aplicabile. De asemenea, tariful nu include prețul asigurărilor, excursiilor opționale, taxelor de stațiune și a celor de traversare cu ferry-boat-ul, doar în cazul în care în programele anexă sau conținutul pachetului nu este menționat altceva (enumerarea este doar exemplificativă). Dacă preţul nu este specificat în prezentul contract, atunci acesta este specificat în bonul de comandă (dacă există), alte documente de călătorie, cataloage, pliante, alte înscrisuri puse la dispoziţie turistului, site-ul Agenţiei, alte mijloace de comunicare electronică şi/sau pe factură.
IV.2. La încheierea contractului se percepe un avans de ..........................  din preţul stabilit sau, după caz, plata integrală a contravalorii pachetului de servicii turistice.
IV.3. În cazul în care la încheierea contractului s-a perceput un avans, plata finală se va face astfel:
 a) pentru serviciile turistice care necesită confirmare din partea prestatorilor, conform termenelor de plată comunicate de Agenţie în scris prin bonul de comandă sau alte mijloace de comunicare; 
b) pentru serviciile turistice care nu necesită confirmare din partea prestatorilor, după cum urmează:

    (NOTĂ: Se va personaliza în funcție de fiecare pachet în parte.)

IV.4. Plata serviciilor turistice aferente contractului se poate efectua într-o singură monedă, în valută (EURO) sau în RON la cursul de referință al BNR+2% (comision de risc valutar) din ziua plații.
IV.5. Modalități de plată: plata se poate face cu card, sau prin bancă – depunere directă sau transfer bancar, într-unul din conturile menționate pe factură/contract. În cazul în care Turistul dorește să efectueze plata către agenție prin transfer bancar, pentru serviciile achiziționate, toate costurile bancare vor reveni părții care inițiază plata, respectiv Turistului.
IV.6. Plata serviciilor de călătorie interne (cu locul de desfășurare în România) se poate efectua și cu vouchere de vacanță. Plata serviciilor de călătorie se face respectând prevederile OUG nr. 8/2009, a normelor metodologice și anexelor acesteia. În cazul în care călătorul renunță la pachetul de servicii de călătorie achiziționat cu vouchere de vacanță, Agenția îi poate oferi acestuia un pachet de servicii de călătorie la o valoare mai mare față de pachetul achiziționat inițial din care au fost scăzute penalitățile aferente, cu plata diferenței de preț.
IV.7. Conform OUG nr. 8/2009, în cazul renunțării definitive la pachetul de servicii de călătorie de către călător, agenția de turism nu poate restitui călătorului voucherele de vacanță sau contravaloarea acestora în bani. Voucherele de vacanță pot fi restituite călătorului de către agenția de turism, în cazul renunțării definitive la pachetul de servicii de călătorie, doar dacă acestea nu au fost expediate emitentului de vouchere de vacanță, conform procedurii legale stabilite prin HG nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță.
IV.8. Pachetul de servicii de călătorie care poate fi achiziționat pe baza voucherelor de vacanță va cuprinde servicii de cazare (minim și obligatoriu), alimentație publică, tratament balnear, agrement, toate cu locul de desfășurare pe teritoriul României.

V. Drepturile si obligațiile Agenției de turism intermediare
V.1. Agenția de turism intermediară se obligă să informeze turistul corect și complet cu privire la toate elementele esențiale prevazute de legislația aplicabilă.
V.2. Agenţia de turism se obligă să furnizeze turistului un bon de comandă, numai în situaţia solicitării unor pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta proprie/standard a agenţiei de turism şi care necesită confirmarea rezervării din partea altor prestatori. În cazul solicitării unor pachete de servicii turistice care se regăsesc în oferta proprie a agenţiei de turism sau în cazul în care există deja confirmare asupra rezervării din partea altor prestatori, Agenţia poate furniza turistului un bon de comandă, dacă consideră necesar.
V.3. În cazul modificării uneia dintre prevederile esenţiale ale contractului, cum ar fi: serviciile incluse în pachet, datele de călătorie, modificarea categoriei unităţii de cazare, Agenţia are obligaţia de a informa turistul cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii călătoriei.
În cazurile prevăzute la pct. V.17 lit. b) şi c), informarea se va face în timp util pentru a permite turistului să decidă începerea călătoriei.
V.4. În cazul achiziţionării unui pachet de servicii turistice având în componenţă şi asigurarea transportului pe cale aeriană, transportatorul aerian, fără a cere acordul agenţiei de turism care derulează programul turistic, are dreptul de a modifica orele de zbor. Prin urmare, Agenţia nu este răspunzătoare pentru decolarea/aterizarea avioanelor la o altă oră decât cea înscrisă în programul turistic. În cazul acestor pachete de servicii turistice, ziua de plecare şi ziua de sosire nu sunt considerate zile turistice, acestea fiind destinate transportului.
V.5. În situaţia achiziţionării unui produs de tip croazieră, linia de croazieră poate modifica, din motive ce ţin de siguranţa navigării, numărul cabinei şi locaţia acesteia pe punţi (o punte inferioară, una superioară, mai spre pupa sau spre prova etc.), doar cu o cabină de aceeaşi categorie ca cea rezervată iniţial, caz în care turistul nu va fi despăgubit în niciun mod având în vedere că este vorba de acelaşi tip de cabină ca şi cel rezervat.
V.6. Agenţia poate modifica preţul contractului în sensul majorării sau micşorării, după caz, arătând totodată modul de calcul al majorărilor sau micşorărilor de preţ ale contractului şi numai dacă modificarea are loc ca urmare a variaţiilor costurilor de transport, a redevenţelor şi a taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/îmbarcare în porturi şi aeroporturi, a taxelor de turist ori a cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat. Preţurile stabilite în contract nu pot fi majorate, în niciun caz, în cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecării.
V.7. Agenția de turism organizatoare/intermediară își rezervă dreptul să modifice sau să anuleze programul turistic în anumite cazuri: calamități naturale, mișcări sociale, greve, războaie, schimbări politice, întârzieri, anulări sau închideri temporare ale traficului rutier, feroviar, aerian sau naval, fără a notifica turiștii, dacă acestea intervin într-un interval de timp prea scurt pentru a anunța toți participanții. Aceleași situații pot determina schimbarea tipului sau categoriei mijloacelor de transport ori a unităților de cazare.
V.8. Agenția de turism organizatoare este răspunzatoare pentru executarea corespunzătoare a tuturor serviciilor de călătorie incluse în contract. În situația în care programul turistic a fost realizat, nu se pot pretinde daune sau penalizări și nici rambursarea prețului.
V.9. Agenția de turism intermediară nu este răspunzatoare pentru erorile de rezervare imputabile călătorului sau cauzate de circumstanțe inevitabile și extraordinare. Agenția de turism intermediară este răspunzatoare pentru orice erori ce îi aparțin, făcute în sistemele de rezervări ale agenției organizatoare.
V.10. Înainte de începerea executării pachetului de servicii, Agenția de turism intermediară/organizatoare poate modifica în mod unilateral și alte clauze ale contractului privind pachetul de servicii de călătorie decât cele legate de preț, atunci când modificarea este nesemnificativă și călătorul a fost informat în scris cu privire la modificare.
V.11. În cazul pachetelor de servicii de călătorie, ziua de plecare şi ziua de sosire nu sunt considerate zile turistice, acestea fiind destinate transportului. 
V.12. Agenția de turism intermediară nu răspunde pentru amânările sau întârzierile de orice fel, determinate de îndeplinirea formalităților solicitate de reprezentanțele țărilor de destinație sau tranzitate, cum ar fi eliberarea vizelor cu întârziere și nu datorează daune pentru eventualele prejudicii produse turistului de aceste întârzieri.
V.13. Agenția de turism intermediară nu răspunde pentru întârzierile înregistrate în timpul derulării programului turistic din motive ce nu-i sunt imputabile, cum ar fi întârzierea curselor aeriene, condiții meteorologice nefavorabile, formalități vamale etc. Este exclusă răspunderea agenției intermediară pentru eventualele daune rezultate ca urmare a pierderii legăturilor, întâlnirilor comerciale etc.
V.14.Agenția are obligația să furnizeze în scris turistului sau prin orice mijloace de comunicare electronice convenite cu turistul cu cel puțin 2 zile calendaristice înainte de data plecării următoarele tipuri de informări:
- de confirmare/modificare hotel, dacă pachetul contractat nu este cu confirmare imediată.
- de orice modificare ulterioară survenită asupra pachetului inițial.
- de plecare: orarele, locurile escalelor și legăturile, punctele de îmbarcare, unitățile de cazare, persoanele de contact, etc.
- denumirea, sediul/adresa, numerele de telefon şi de fax, adresele de e-mail ale reprezentanţei locale a organizatorului şi/sau a detailistului ori, în lipsa acestora, un număr de apel de urgenţă care să îi permită contactarea organizatorului şi/sau a detailistului;
- pentru călătoriile minorilor neînsoţiţi de părinţi, informaţii care să permită părinţilor stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului;
- obligaţiile turistului prevăzute la pct. VI.3, VI.19 și VI.20.
V.15. În înțelesul prezentului contract se consideră comunicare făcută în scris inclusiv comunicarea făcută prin poșta electronică (pe e-mail-ul declarat de client în contract).
V.16. În situația de suprarezervare (overbooking) a unui hotel, determinată exclusiv de activitatea hotelierilor, înainte sau după începerea călătoriei, Agenția este obligată să ofere o altă variantă de hotel în aceeași zonă sau într-o zonă cât mai apropiată, la aceeași categorie sau de o categorie superioară fără să modifice prețul.
V.17. Agenţia este răspunzătoare pentru buna executare a obligaţiilor asumate prin contract, cu excepţia următoarelor cazuri:
 a) când neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligaţiilor asumate prin contract se datorează turistului;
b) când neîndeplinirea obligaţiilor se datorează unor cauze de forţă majoră sau unor împrejurări pe care nici Agenţia, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita, inclusiv, dar fără a se limita la: modificarea companiei aeriene, de orar sau de itinerar, întârzieri în traficul mijloacelor de transport, defectarea mijlocului de transport, accident, blocaje, lucrări sau reparaţii pe drumurile publice), neîndeplinirea grupului minim ca urmare a unor renunţări de ultimă oră sau a neobţinerii vizelor pentru toţi participanţ.Agenţia nu este răspunzătoare pentru prejudiciile cauzate turistului ca urmare a întârzierilor curselor (inclusiv charter), a pierderii de bagaje şi a altor împrejurări care revin exclusiv în sarcina transportatorului în temeiul actelor normative specifice;
c) când neîndeplinirea obligaţiilor se datorează unui terţ care nu are legătură cu furnizarea serviciilor prevăzute în contract, iar cauzele care au determinat neîndeplinirea obligaţiilor au un caracter imprevizibil şi inevitabil.
V.18. Agenţia parte în contract este obligată să acorde prompt asistenţă turistului aflat în dificultate, în cazul situaţiilor de forţă majoră sau al unui eveniment pe care nici agenţia de turism, nici furnizorul sau prestatorul de servicii, cu tot efortul depus, nu îl puteau prevedea sau evita.

VI. Drepturile si obligatiile turistului
VI.1. Turistul are dreptul la o informare corectă și completă cu privire la pachetul de servicii oferit de Agenția de turism intermediară, inclusiv cu privire la prețul acestuia, astfel încât să nu fie posibile interpretări echivoce. Prin semnarea prezentului contract turistul declară că a primit aceste informații în perioada precontractuală.
VI.2. Prețul, conținutul și programul pachetului de servicii pot fi descrise și în pliante, broșuri, programe detaliate etc, anexate acestui contract.
VI.3. Turistul ia la cunoștință că serviciile pe care le achiziționează fără ca acestea să facă parte din contractul cu agenția de turism, sunt în strictă responsabilitate a prestatorului local, sunt guvernate de legislația țării de destinație, iar agenția de turism intermediară/organizatoare nu are nici o responsabilitate asupra prestațiilor în cauză. Excursiile opționale se efectuează la fața locului cu agenții locale, care poartă întreaga responsabilitate pentru organizarea și desfășurarea acestor excursii. Sumele aferente excursiilor opționale nu se încasează în numele și pentru Agenția de turism intermediară / organizatoare. Prețurile excursiilor opționale pot fi mai mari decât cele cumpărate de la recepția hotelurilor, având în vedere că turiștii vor avea la dispoziție mijloace de transport de la hotel la obiective și retur, ghid etc. Prețul excursiilor se calculează în general, pentru grupuri de aproximativ 25 de persoane. În cazul neîntrunirii acestui număr minim, fie tarifele pot fi majorate proporțional, fie excursia poate fi anulată, iar turiștii putând opta pentru achiziționarea excursiei de la recepția hotelului în funcție de disponibilități.
VI.4. În cazul în care o singură persoană angajează servicii pentru un număr mai mare de turiști, condițiile contractuale se extind în mod automat asupra întregului grup pentru care au fost achitate serviciile.
VI.5. Turistul are dreptul să poată încheia asigurări facultative storno sau pentru asistență în caz de boală, accident, etc. Prețul, modalitățile de încheiere și particularitățile sunt diferite în funcție de societatea de asigurare și vor fi prezentate de către reprezentanții agenției. Agenția de turism intermediară vine în ajutorul clienților și pune la dispoziția acestora recomandări privind modalitățile de încheiere a asigurărilor, precum și datele de contact ale unui broker.
VI.6. Turistul are dreptul să facă cunoscut Agenției de turism intermediare solicitările sale speciale în perioada precontractuală, urmând a fi incluse în contract, dacă sunt acceptate de agenția organizatoare. Nici o cerință specială a turistului nu se consideră acceptată dacă nu este înscrisă în contract.
În cazul în care turistul este o persoană cu mobilitate redusă trebuie să anunțe agenția de turism intermediară înainte de achiziționarea pachetului, iar agenția intermediară, pe baza informațiilor primate de la agenția organizatoare, trebuie să îi ofere informații precise privind gradul de adecvare a călătoriei sau vacanței, luând în considerare nevoile acestuia.
VI.7. În cazul în care turistul nu poate să participe la călătoria turistică, acesta poate să transfere contractul privind pachetul de servicii unei persoane care îndeplinește toate condițiile aplicabile contractului respectiv, după ce notifică în scris Agenția de turism intermediară cu cel puțin 7 zile înainte de începerea executării pachetului. În acest caz, între călătorul care nu poate participa la călătoria turistică contractată (cedentul), terța persoană (cesionarul) și Agenția (contractant cedat) urmează a se încheia un contract de cesiune cu privire la pachetul de servicii de călătorie contractate și cesionate. Resposabilitatea încheierii contractului de cesiune revine după caz fie cedentului, fie cesionarului, și niciodată Agenției (contractantului cedat). Călătorul care cedează pachetul său de servicii, precum și cesionarul sunt responsabili în mod solidar la plata prețului călătoriei și a tuturor comisioanelor, tarifelor și altor costuri suplimentare apărute cu ocazia acestei cedări (taxă modificare nume, taxa anulare, etc).
În cazul în care Agenția de turism intermediară nu primește în termenul stabilit de ea -termen comunicat persoanei care dorește să transfere contractul - aceste sume de bani aferente modificărilor, contractul se consideră nemodificat (netransferat), iar neparticiparea călătorului la programul turistic nu îi dă dreptul acestuia de a solicita vreo rambursare de preț sau vreo despăgubire.
Odată cu plata costurilor suplimentare cauzate de transferul contractului sau ulterior acestui moment, dar până la începerea executării serviciilor turistice, atât turistul cedent cât si cel care preia contractul se vor prezenta la unul din punctele de lucru ale Agentiei de turism organizatoare și vor semna rezilierea contractului inițial și încheierea unuia nou, fie prin intermediul Agenției de turism intermediare, dacă Agenția de turism Organizatoare permite acest lucru. În cazul în care mijlocul de transport este avionul, cesionarea poate fi efectuată numai dacă transportatorul aerian permite această modificare.
VI.8. Turistul poartă întreaga răspundere pentru respectarea prevederilor legale privind regimul vizelor, al documentelor de călătorie, regimul vamal, sanitar etc. ale țărilor de destinație sau tranzitate.
VI.9. Dacă pentru efectuarea călătoriei este necesară îndeplinirea de către călător a unor formalităţi suplimentare (de ex, călătoria împreună cu minori, situaţia în care numele călătorului este schimbat ca urmare a căsătoriei / desfacerii ei etc.), acesta are obligaţia de a îndeplini toate cerinţele legale. Pentru o informare optimă, Agenţia recomandă şi consultarea site-ului www.politiadefrontiera.ro. În cazul în care Turistul nu îşi respectă obligaţia de a se informa cu privire la formalităţile suplimentare necesare în vederea efectuării călătoriei care nu sunt în sarcina Agenţiei (de ex, în cazul călătoriei cu minori, împuternicire din partea părintelui sau reprezentantului legal ce nu îl însoţeşte sau orice alte documente suplimentare - enumerarea fiind exemplificativă), Agenţia este exonerată de orice răspundere în cazul imposibilităţii efectuării călătoriei.
VI.10. Agenţia recomandă călătorilor contactarea acesteia cu 24 de ore înainte de plecare pentru reconfirmarea detaliilor de îmbarcare (orar de zbor, loc de îmbarcare etc.).
VI.11. Turistul este obligat să folosească mijloacele de transport, camera de hotel şi bunurile din dotarea acesteia ca un bun proprietar şi potrivit destinaţiei lor. Agenţia nu se face vinovată de eventualele pagube produse sau vătămări suferite de călător ca urmare a nerespectării acestui alineat.
VI.12. Turistul are obligaţia să respecte locul, data şi ora plecării atât la dus, cât şi la întors, precum şi locurile, datele şi orele stabilite pe parcursul programului de călătorie contractat. Toate cheltuielile şi daunele produse ca urmare a nerespectării de către călător a prevederilor privind locurile de întâlnire şi orarele vor fi suportate de către acesta.
VI.13. În cazul în care Turistul care a intrat pe teritoriul statului în care se realizează pachetul de servicii de călătorie refuză să se mai întoarcă în România şi autorităţile din ţara respectivă fac cheltuieli de orice natură cu acesta, călătorul respectiv are obligaţia de a suporta toate aceste cheltuieli.
VI.14. În cazul în care Turistul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare/destinaţie, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că documentele personale necesare în vederea efectuării călătoriei nu sunt conforme normelor legale sau este în imposibilitatea de a părăsi teritoriului ţării, din alte motive ce ţin de persoana acestuia, penalitatea va fi de 100%.
VI.15. Agenţia nu răspunde în caz de forță majoră, care este definită ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil, cum ar fi grevă, conflict politic, război, calamităţi naturale (cutremur, inundații, furtună etc), incendii, epidemii, pericol public, atac terorist, embargou internaţional, interdicţii ale organelor de administraţie publică etc., precum şi în cazul în care companiile aeriene stabilesc limite de răspundere.
VI.16. Turistul are obligația să verifice documentele de călătorie (bilete, vouchere, asigurări etc.) precum și alte documente eliberate de Agenția de turism organizatoare și să rețină toate informațiile furnizate de reprezentanții agenției, indiferent de forma prezentării (scris sau verbal). Agenția de turism organizatoare nu va fi responsabilă de nicio sesizare ulterioară semnării documentelor și confirmării produselor cu privire la corectitudinea celor comunicate mai sus și, nici o modificare, anulare nu va fi acceptată, decât în condițiile contractuale.
VI.17. Turistul are obligaţia să respecte următorul program de acordare a serviciilor de călătorie externe: cazarea (check-in) se face, de regulă, după ora 14:00 a zilei de intrare şi se termină (check-out), de regulă, până la ora 12:00 a zilei de ieşire înscrise pe documentele de călătorie (voucher). Eventualele costuri suplimentare generate de neeliberarea spaţiilor de cazare până cel târziu la orele specificate mai sus cad în sarcina exclusivă a călătorului.
VI.18. În cazul sejururilor de odihnă și/sau de tratament cu locul de desfășurare în România, Turistul are obligația să respecte următorul program de acordare a serviciilor: cazarea se face de regulă la ora 18:00 a zilei de intrare și se termină de regulă la ora 12:00 a zilei de ieșire înscrise pe documentele de călătorie (voucher, bilet de odihnă și/sau tratament, bilet de excursie, etc.). Eventualele costuri suplimentare generate de neeliberarea spațiilor de cazare până cel târziu la orele specificate mai sus cad în sarcina exclusivă a călătorului. În funcție de destinație, orele de intrare, respectiv ieșire, se pot modifica și sunt decise de unitatea hotelieră.
VI.19. Turistul este obligat să prezinte la recepția unității hoteliere actele sale de identitate, precum și documentul de călătorie eliberat de agenție (voucher, bilet de odihnă și/sau de tratament, etc.), în vederea acordării serviciilor de călătorie. În cazul în care călătorul beneficiază de bilete de odihnă și tratament, este obligat să prezinte la recepția unității hoteliere bilet de trimitere de la medicul de familie și dovada plății contribuțiilor pentru asigurări sociale, la zi.
VI.20. Turistul are obligatia sa achite la recepția unității hoteliere taxa de stațiune, taxa de salubritate, precum și alte taxe locale, fără a putea pretinde despăgubiri sau returnarea sumelor de la Agenția de turism organizatoare sau intermediare. Acestea sunt menționate în programele anexe și diferă în funcție de clasificarea hotelului și de destinație.
VI.21. Agenția de turism intermediară/organizatoare transmite informarea de plecare pe e-mail sau telefon, cu 3 zile înainte de plecare. Turistul se obligă să anunțe agenția de turism intermediară / organizatoare dacă și-a modificat datele de contact confirmate în momentul încheierii prezentului contract, și anume e-mail .......... și telefon .......... Acestea sunt singurele canale de comunicare cu clientul și vor fi folosite de către Agenția de turism intermediară/organizatoare pentru transmiterea diferitelor informații ce țin de rezervarea efectuată.


VII. Renunţări, penalizări, despăgubiri
VII.1.În cazul în care turistul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează:
   (NOTĂ Se va personaliza de fiecare agenţie în parte conform pct. VII.1.1, VII.1.2.)
VII.1.1. În cazul serviciilor turistice externe, penalizările sunt de:
1. a)  30% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai mult de . . . . 30 . . . . . zile calendaristice înainte de data plecării;
2. b)  50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face în intervalul . . . . . . 16  - 30 de zile calendaristice înainte de data plecării;
3. c)  100 % din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de  16  zile calendaristice înainte de plecare sau prin neprezentarea la program;
4. d) 100% din preţul pachetului de servicii, în cazul în care turistul a achiziţionat pachetul de servicii turistice din cadrul programului special (de exemplu, Early Booking etc.) , indiferent de data la care turistul solicită renunţul
VII.1.2. În cazul serviciilor turistice interne, penalizările sunt de:
1. a)   30 % din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai mult de  30  zile calendaristice înainte de data începerii sejurului;
2. b)  50. % din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de  16-30 zile calendaristice înainte de data începerii sejurului;
3. c)  100% din preţul pachetului de servicii turistice, în cazul în care turistul a achiziţionat pachetul de servicii turistice din cadrul programului special (de exemplu, Early Booking etc.) , indiferent de data la care turistul solicită renunţul
VII.2. În cazul în care turistul care a contractat un pachet de servicii turistice cu Agenţia şi a achitat un avans, dar nu se prezintă în termenul specificat în bonul de comandă sau în termenul comunicat în scris, pentru a achita ratele aferente sau restul de plată, contractul se consideră reziliat de drept, iar Agenţia are dreptul de a anula rezervările efectuate în beneficiul turistului cu reţinerea penalizărilor prevăzute la pct. VII.1.
VII.3. Pentru biletele de odihnă şi/sau de tratament cumpărate prin organizaţii sindicale, Agenţia va face restituiri numai în baza cererilor de renunţare contrasemnate şi ştampilate de reprezentantul organizaţiei sindicale.
VII.4. În cazul în care o ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea pachetului de servicii, turistului i se vor reţine toate taxele datorate de Agenţie prestatorilor direcţi, precum şi cheltuielile de operare proprii acesteia.
VII.5. Penalizările echivalente cu cele indicate la pct. VII.1.1 lit. c) sau d), respectiv VII.1.2 lit. b) sau c) se aplică şi în cazul în care turistul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare/destinaţie, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că documentele personale necesare în vederea efectuării călătoriei nu sunt conforme normelor legale sau este în imposibilitatea de a părăsi teritoriului ţării, din alte motive ce ţin de persoana acestuia.
VII.6. Turistul trebuie să depună în scris cererea de renunţare la pachetul de servicii turistice la Agenţia la care a achitat serviciile. În caz contrar, cererea de renunţare nu este luată în considerare.
VII.7. Agenţia va acorda despăgubiri în funcţie de gradul de nerespectare a obligaţiilor din contract.
VII.8. Agenţia nu răspunde în situaţii de grevă, conflicte politice şi de război, catastrofe, de pericol public, atac terorist, embargou internaţional, precum şi în cazul în care companiile aeriene stabilesc limite de răspundere. Toate aceste situaţii care nu sunt imputabile niciunei părţi se consideră situaţii de forţă majoră şi exonerează de răspundere Agenţia.
VII.9. Toate sumele menţionate la pct. VII.1, VII.2, VII.4 şi VII.5 se vor reţine de către Agenţie din avansul sau preţul total al pachetului de servicii turistice achitat de turist, fără a fi necesară intervenţia instanţelor de judecată.
VII.10. Orice modificare, referitoare la schimbarea unității de cazare, data de plecare, nume sau schimbarea persoanei titular de contract sau orice alt element principal ce face obiectul contractului, la cererea titularului acestuia, se poate face numai dacă există această posibilitate și dacă nu intră în contradictoriu cu penalizările de anulare a pachetului. Toate solicitările de modificare sau anulare se acceptă doar în scris și se soluționează conform condițiilor aferente fiecărui program/produs.

VIII. Reclamatii și litigii, asistența călătorilor și răspunderea contractuală
VIII.1. În cazul în care turistul este nemulţumit de serviciile turistice primite, acesta are obligaţia de a întocmi o sesizare în scris la faţa locului, clar şi explicit, cu privire la deficienţele constatate, legate de realizarea pachetului de servicii turistice contractat, ce se va transmite prompt atât reprezentantului Agenţiei intermediare, Agenției organizatoare, cât şi prestatorului de servicii turistice (conducerii hotelului, restaurantului, reprezentanţilor locali ai turoperatorului).
Pentru contactarea Agenției de turism intermediare, inclusiv pentru a solicita asistența atunci când se afla în dificultate sau să reclame orice neconformitate sesizată în timpul executării pachetului, turistul poate folosi următoarele date de contact:

Datele de contact ale Agenției Intermediare pentru asistență:
Telefon: 0740 111 581  // E-mail: contact@opratravel.ro
Datele de contact ale Agenției organizatoare pentru asistență:
Telefon:                       // E-mail: ..........

VIII.2. Atât Agenţia, cât şi prestatorul de servicii turistice vor acţiona imediat pentru soluţionarea sesizării. În cazul în care sesizarea nu este soluţionată sau este soluţionată parţial, turistul va depune la sediul Agenţiei o reclamaţie în scris, în termen de maximum 5 zile calendaristice de la încheierea călătoriei, Agenţia urmând ca, în termen de 30 de zile calendaristice, să comunice turistului despăgubirile care i se cuvin, după caz.
VIII.3.Călătorul ia act și acceptă interdicția de a face publicitate negativă Agenției organizatoare / intermediare și serviciilor prestate de aceasta, fără ca procedura de înregistrare și soluționare a reclamațiilor prevăzută în capitolul VIII să fi fost îndeplinită. Nerespectarea acestei prevederi dă dreptul Agenției organizatoare / intermediare să solicite Instanței despăgubiri corespunzătoare prejudiciului suferit.
VIII.4. Vor fi luate în considerare numai reclamațiile făcute în nume personal.

IX. Dispoziţii finale
IX.1. Prezentul contract a fost încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.
IX.2. Comercializarea pachetelor de servicii de călătorie și servicii de călătorie asociate se va face în conformitate cu prevederile prezentului contract şi cu respectarea prevederilor O.G. nr. 107/1999, republicată privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate.
IX.3 Agenția recomandă încheierea unei asigurari storno pentru a acoperi eventualele penalități de anulare; călătorii se pot informa în agenții despre cazurile acoperite de asigurarea storno. Asigurarea se va încheia și achita la momentul semnării contractului de comercializare a pachetului de servicii de călătorie și plata avansului pachetului, fiind valabilă de la data încheierii și până în ziua plecării.
IX.4. Toate unităţile de cazare, precum şi mijloacele de transport sunt clasificate de către organismele abilitate ale ţărilor de destinaţie, conform procedurilor interne şi normativelor locale, acolo unde acestea există, care diferă de la o ţară la alta şi de la un tip de destinaţie la altul.
IX.5. Turistul declară că Agenţia de turism l-a informat complet cu privire la condiţiile de comercializare a pachetelor de servicii turistice în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 107/1999, republicată. Prin semnarea acestui contract sau prin acceptarea pachetelor de servicii turistice, inclusiv în cazul celor achiziţionate la distanţă prin mijloace electronice, turistul îşi exprimă acordul şi luarea la cunoştinţă cu privire la condiţiile generale de comercializare a pachetelor de servicii turistice, în conformitate cu oferta agenţiei de turism.
IX.6. Litigiile apărute între părţi se rezolvă pe cale amiabilă, în caz contrar părţile înţeleg să se adreseze Instanţelor de judecată competente.
IX.7. Contractul va fi interpretat conform legilor din România.  

Declar pe proprie răspundere că am luat la cunoștință toate clauzele prevăzute în Contract și Anexe (programul turistic, detaliile serviciilor turistice, preț, toate celelalte informații) și sunt de acord cu ele. 



Turist,                                                                                           
NUME ȘI PRENUME

_____________________________

Semnătura,


Agenția de turism intermediară 
S.C. OPRA COMPANY S.R.L.
Director Agenție,
Podariu Oana Mihaela